Koronavirüs'ü Bir Günde İyileştiren İlaç Tesadüfen Fark Edildi!

Son günlerde merakla beklenen haberler arasında koronavirüs aşısı ve ilacı ile ilgili gelişmeler yer alıyor. Aşı ve ilaç ile ilgili pek çok çalışma yapılırken son olarak ilginç bir haber İngiltere’den geldi. İngiltere’de koronavirüse ilişkin yapılan bir araştırmaya göre, koronavirüs hastası 10 kişinin evde tesadüfen kullanılan mide ekşimesi ilacı ile bir günde tedavi edildiği ve iyileşme belirtisi gösterdiği ortaya çıktı.

Koronavirüs'ü Bir Günde İyileştiren İlaç Tesadüfen Fark Edildi!
08 Haziran 2020 - 20:23
Tıp dergisi Gut’da yayımlanan raporda mide ekşimesi ilacının evdeki 10 koronavirüs hastasının tedavisinde olumlu bir sonuç ortaya çıkardığı gözlendi.  Çalışmanın daha büyük gruplarda denenmeye başlaması planlanırken, Northwell Health doktoru ve gazete yazarı Doktor Joseph Conigliaro, “Bu hastalara hitap etmenin ve onları hastaneden uzak tutmanın ve daha iyi hissetmelerini sağlamanın en iyi yolunun ne olduğunu bilmek istiyoruz” şeklinde ifade etti. 


Raporda, çalışma deneklerinden biri hariç öksürük ve nefes darlığı gibi semptomları olanların ilk 10 gün içinde ilacı aldığı ve tüm hastaların durumunda 24 ile 48 saat içinde iyileşme olduğu belirtildi. “Bu bulgular famotidinin koronavirüsün seyrini etkileyebileceğini düşündürmektedir” denildi.
Bilindiği üzere koronavirüs solunum yolları hastalığı olarak biliniyor. Ancak, İsviçreli bilim insanlarının konu hakkında araştırmaları devam ediyor. İsviçreli bilim insanlarının son çalışmasıyla birlikte coronavirüsün damarları enfekte ederek, kan pıhtılaşması, felç, kalp krizi ve beyin hasarına neden olduğu ortaya çıktı. Uzmanlar, bu yüzden koronavirüs’un solunum yolu hastalığından daha fazlası olduğunu, aynı zamanda damar hastalığı olarak da değerlendirilmesi gerektiğini belirttiler.

İsviçre’de Zürih Üniversitesi’nden bilim insanları birçok koronavirüs hastasının akciğer yetmezliğinden değil kan pıhtılaşmasından dolayı öldüğünü açıkladı. Araştırmacılar, virüsün doğrudan kan damarlarının endotel adı verilen astarı enfekte ettiği sonucuna ulaştı.
Öte yandan koronavirüs hastalarının bilmeden kullandıkları ilaçların hastalığı olumsuz etkilediği belirtildi. Rus viroloji uzmanı Nadejda Jolobak, koronavirüse yakalanan bazı hastaların sıradan üşütmede alınan ilaçları kullandıklarını, ancak bunu kesinlikle yapmamaları gerektiğini belirtti. İlaçlar İbuprofen, Aspirin, Voltaren, Diklofenak ve Naproksen var. Koronavirüs tedavisinde kullanılmaması gereken ilaçlar grubuna ibuprofen, aspirin, voltaren, diklofenak ve naproksen gibi steroid yapıda olmayan ilaçların dahil olduğu açıklandı. Jolobak, “Bu nedenle aspirin ve benzeri hiçbir ilaç kullanmayınız” açıklamasında bulundu.

Bir yandan da Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Genel Sekreteri Haluk Aşkaroğlu, koronavirüse karşı anti serumun çıkacağı tarihi duyurdu. Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Genel Sekreteri Haluk Aşkaroğlu; “Eylül ayında koronavirüse özgü anti-serumun bulunması hedefleniyor. Fakat uluslararası aşının kabulüyle ilgili kriterleri de baz aldığımızda, aşının bulunması yıl sonunu bulacak gibi duruyor” ifadelerinde bulundu.

Aşkaroğlu, “Vücudun savunma sistemleri de buna karşı antikorlar üretiyor. Bu antikorlar hastalığı yeniyorsa zaten sorun ortadan kalkıyor; ama bazen bağışıklık sistemi güçlü olmadığı için hastalar hastalığa karşı direnç gösteremiyor ve sonuç ciddi boyutlara taşınabiliyor. Yani sonucu böyle olan özellikle yoğun bakımdaki hastalar için eskiden hastalığı geçirmiş insanlardan kan serumları alınarak, tedavi amaçlı yoğun bakımdaki hastalara kullanıyorlar. Etlik Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü’nde yapılan çalışmanın da özelliği aslında bu. Yani insanlar üzerinde yapılan çalışmayı ilk olarak hayvanlar üzerinde yapıp, antikor elde edip, bunu da tedavi amaçlı kullanmak amaçlanıyor. Dolayısıyla bu çalışmada Etlik Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü, öncelikle bir Covid-19 virüsünü izole ediyor.

Bunun genetik haritasını çıkartıyor. Hastalık yapabilme gücünü düşürüyor ve hastalık yapabilme gücü düşürülmüş; ama antikor üretme dolayısıyla antijenik özelliği korunan etkeni tavşanlara ve atlara vererek onlardan antikor elde edilmek isteniyor. Eğer bu cevap alınırsa da bir sonraki aşamada bu antikorların saflaştırılması daha sonra sterilite, zararsızlık gibi unsurları giderildikten sonra insanlara tedavi amacıyla hayvanlardan üretilen bu serumların verilmesi hedefleniyor.
Koronavirüse özgü anti serumun bulunması Eylül ayında hedefleniyor. Prosedür burada biraz daha kısa. Burada enstitü müdürü Cevdet Yaralı ve Sayın Bakanımızın da açıklamaları terapötik amaçlı hiperimmun serum üretiminin belki önümüzdeki Eylül ayında sonuçlanabilecek bir çalışma olduğu yönündeydi. Fakat aşının bulunması uluslararası aşının kabulüyle ilgili kriterleri de baz aldığımızda yıl sonunu bulacak gibi görünüyor.

FACEBOOK YORUMLAR