Hekimler olarak endişe içindeyiz

Habertürk ekranlarında yayınlanan Para Gündem programına bağlanan Prof. Dr. Melih Us ve Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya, 1 Haziran'da başlayan normalleşme sürecini değerlendirdi. Süreçle ilgili endişelerini dile getiren iki doktor da salgının henüz bitmediğine vurgu yaparak maske zorunluluğunun getirilmesi gerektiğini söyledi.

Hekimler olarak endişe içindeyiz
05 Haziran 2020 - 19:46 - Güncelleme: 05 Haziran 2020 - 19:59
Ebru Baki'nin sunumuyla Habertürk ekranlarına gelen Para Gündem programına video konferans aracılığıyla bağlanan Prof. Dr. Melih Us ve Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya koronavirüs salgınına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.


1 Haziran'da başlayan 'kontrollü sosyal hayat' dönemine ilişkin endişeli olduklarını belirten iki doktor da maske takmanın önemine vurgu yaptı. Bu dönemde fiziksel mesafeye uymanın mümkün olmayacağını söyleyen Prof. Dr. Topkaya, "Bir tek maske ve el hiyjeni kaldı. Diyarbakır gibi oranın yüksek olduğu illerde maske zorunluluğu gelmeli" dedi.

Topkaya'ya katıldığını belirten Prof. Dr. Us ise "Endişe içindeyiz hekimler olarak. Başarılı olduğumuz nokta ölüm oranının düşük olması. Son 16 günün 10 günü sokağa çıkma kısıtlaması vardı. 1000'li vakalardan 850'lere inebildik. Halledemedik görüntüsü bu. 1 Haziran'dan sonra herkes tedbirlere yacak diye hesap yapıldı. Polisiye tedbirlerle bu iş gitmez. Virüs devam ediyor, daha geçen hafta cerrah arkadaşımı kaybettim. Azalsaydı böyle şeyler olmazdı. Türkiye'de saptanan bağışıklık oranı yüzde 2, İstanbul'da yüzde 6.5... 130 bin kişi iyileşmiş yanlış bir tarif." ifadelerini kullandı. 
Us, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kovid geçirdiğini bilmeyen hatta akciğer bulgularının devam ettiği bir çok vaka saptadık. Bu iş ciddi bir iş. Benim sezgilerim şunu gösteriyor Türkiye'de genç hasta fazla.

"KAMUDAKİ ÇALIŞMA SAATLERİ DEĞİŞEBİLİR"

65 yaşı çakırtmıyoruz ama çalışan grup dışarıda. Bence sigara konusunda olduğu gibi sadece kolluk güçleri değil, sokaklarda denetim yapmamız lazım. Toplu taşımada da kurallar değişti. Kamuda çalışanların mesaileri değiştirilerek yığılmanın önüne geçilebilir. Normalleşme sürecinde kamudaki çalışma saatleri değiştirilebilir.

"İSTANBUL'DA MUTLAKA MASKE ZORUNLULUĞU GETİRMEK LAZIM"

Alışveriş merkezlerinde ateşinizi ölçüyorlar. Tek ölçü değil ki, zaten ateş vakaların yarısında görülmüyor. Bence bu açılımlarda acele ediyoruz. Bakan ikinci vaka beklemiyoruz dedi, bence yanlış anlaşıldı. Önlemler alınmazsa olmaz. Bu işi ortada bırakırsanız, az hasta çıktığına göre halk bu iş bitiyor der bize bir şey olmaz diye sokağa çıkar.

İstanbul'da mutlaka maske zorunluluğu getirmek lazım...

FACEBOOK YORUMLAR