Erzurum'da korkutan deprem

Gelen bir son dakika haberine göre; Erzurum'da 3.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Erzurum'da korkutan deprem
28 Kasım 2020 - 14:48 - Güncelleme: 28 Kasım 2020 - 14:52
AFAD'ın geçtiği son dakika bilgilerine göre; Erzurum'da saat 08.47'de merkez üssü Pasinler olan bir deprem meydana geldi. Depremin büyüklüğü 3.5 kilometre olarak açıklanırken, derinliği 17 kilometre olarak kaydedildi.



Ünlü deprem uzmanından korkutan açıklama! "O bölgede büyük bir deprem bekliyoruz…"

Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu aktif fay hatlarını uzanış doğrultusunda bulunan ülkemizde çoğu zaman gerek sınırlarımız dahilindeki gerekse sınır ötesindeki kara ve denizlerde meydana gelen depremler hissediliyor. Öte yandan bugün akşam saatlerinde Bingöl Karlıova merkez üslü 5.8 şiddetinde bir son dakika depremi meydana geldi. Şiddetli depremin sonrasında pek çok uzman isimden ilk değerlendirme ve uyarılar gelmeye devam ediyor. Bilim Akademisi üyesi Prof.Dr. Naci Görür kişisel sosyal medya hesabı üzerinden Bingöl depremini değerlendirerek o bölgede halen büyük bir depremin beklendiğini dile getirdi. İşte son dakika açıklamasından detaylar…


Aktif deprem kuşağında yer alan ülkemizde sınırlarımız dahili ve haricinde meydana gelen depremler hissediliyor. En yakın tarihte Malatya Pötürge, İzmir Menderes ve son olarak bugün akşam saatlerinde Bingöl ilimizin Karlıova ilçesinde 5.8 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Bu deprem sonrasında pek çok deprem uzmanı tarafından analizler yapılarak kamuoyuna bilgi aktarılmaya başlandı. Öte yandan Bilim Akademisi üyesi Prof.Dr. Naci Görür, kişisel sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada Bingöl Karlıova depremini değerlendirdi ve o bölgemizdeki fay hattı üzerinde büyük bir depremin beklendiğini söyledi.
SON DAKİKA: PROF.DR. GÖRÜR: "O BÖLGEDE BÜYÜK BİR DEPREM BEKLİYORUZ"

Bilim Akademisi üyesi ve Yer Bilimi, Sedimantoloji, Deniz Jeolojisi gibi konularda uzman olan Prof.Dr. Naci Görür açıklamalarında şu ifadeleri kullandı;

Arkadaşlar merhaba, bildiğiniz gibi, Karlıova-Kaynarpınar'da 5,7 büyüklüğünde bir deprem oldu. Bu deprem KAF ile DAF'ın kesim yerine yakın ancak KAF üzerinde. Bu deprem birçok bakımdan önemli. Birincisi, biz Erzincan-Karlıova arasında Yedisu Fayı üzerinde büyük bir deprem bekliyoruz. Bu deprem bu hat üzerinde. Dolayısıyla, bu fayı tetikleyebilir, dikkatli olalım. İkincisi bugün olan depremin DAF'ın Bingöl-Karlıova segmanı ile ilişkisi yok. Bu segmanda hala büyük bir deprem bekliyoruz

Üçüncü husus, KAF ile DAF Karlıova kesişim noktası çevresinde birbiri ile etkileşiyor. Hatırlarsanız, Elazığ depremi olunca Karlova-Bingöl arasına dikkat demiştim. Bu depremin Elazığ depremi ile ilgisi kurulamaz ama etkileşim olduğu da bir gerçek. Onun için Karlıova-Bingöl arası şimdi daha hassas hale geldi. Bu bölge DAF üzerinde ve buradaki en son deprem 1866 ve 7.1. Milletimize geçmiş olsun.

PROF. DR. NACİ GÖRÜR BİNGÖL KARLIOVA DEPREMİNE AYLAR ÖNCE DİKKAT ÇEKTİ

Prof. Dr. Naci Görür, 25 Ocak'ta DHA'ya yaptığı açıklamada olası Bingöl Karlıova depremine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Naci Görür, "Yer bilimciler olarak bu fay üzerinde büyük depremler olduğunu bildiğimiz için bu kadar sessiz kalmasından endişe ediyorduk. Bu sessizliğin nedeni gittikçe enerji ve stres biriktirmesi olabilir, günün birinde bir yerden patlak verebilir, diye endişe ediyorduk" dedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Elazığ Sivrice'de meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi.

Prof. Dr. Görür, "Sivrice Gölü'nün bulunduğu yerlerde belirli alanlarda stres atıldı. Ama bu fayın özelliği gereği Palu, Bingöl Karlıova'ya doğru veya Malatya, Adıyaman bölgesine doğru özen göstermek lazım. Buralarda stres artımı da olmuş olabilir. Tıpkı 1999 depremindeki gibi odak noktasını Yalova Gölcük gibi düşünürsek, o deprem hem Marmara'ya hem de Düzce'ye bir stres yükledi ve Eylül ayında Düzce'de deprem oldu. Dolayısıyla 1999'dan sonra bir büyük deprem yine oldu. Bu doğrultu atımlı fayların deprem olduktan sonra sağını ve solunu yükleyebilir. Aynı şey Doğu Anadolu Fayı için de olabilir. Bu da doğrultu atımlı sol yönlü bir fay. Yani Sivrice'den Bingöl Karlıova'ya doğru Palu ve Malatya, Adıyaman ve Kahramanmaraş'a doğru olan yönlere dikkat etmek lazım" dedi.

"UZUN ZAMANDIR BU FAYDA BİR DEPREM OLMUYORDU"

Uzun zamandır bu fayın uykuda olduğunu ve bir deprem beklediklerini belirten Prof. Dr. Görür, "Doğu Anadolu Fayı özel bir fay. Bu fay Kuzey Anadolu Fayına oranla uyumakta olan bir fay. Uzun zamandır bu fayda bir deprem olmuyordu. Bu fay uykudaydı. Yer bilimciler olarak bu fay üzerinde büyük depremler olduğunu bildiğimiz için bu kadar sessiz kalmasından endişe ediyorduk. Bu sessizliğin nedeni gittikçe enerji ve stres biriktirmesi olabilir, günün birinde bir yerden patlak verebilir, diye endişe ediyorduk.

Mesela 1513 yılında Kahramanmaraş Türkoğlu çevresinde 7.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Antakya'da 1823'te 7.5 büyüklüğünde bir deprem var. Malatya yöresinde 1893 yılında 7'nin üzerinden bir deprem var. 1874 yılında bugünkü depremin olduğu yerde Sivrice-Palu arasında, 1875 yılında Sivrice-Sincik bölgesinde deprem meydana geldi. Biz bunları biliyorduk ve fay sessizdi" dedi.

"BURADAKİ FAYLARDA BÖYLE DEPREMLER MEYDANA GELİYOR"

Beklenen İstanbul depremini tetikler mi sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

"Depremlerin birbirini etkilemesi aynı geometri ilişkisinde olan faylar için geçerli. Deprem levha hareketliliğidir. Anadolu fayı, Kuzey Anadolu ve Güney Anadolu fayı boyunca hareket ediyor. Batı Anadolu bu hareketlilikten etkilenerek Kuzey Güney yönünde geriliyor. Buradaki faylarda böyle depremler meydana geliyor. Zaman zaman bu levha hareketlerindeki değişimler, bunların hızları, niteliğindeki değişimler deprem olma sıklığını artırıyor"
 

FACEBOOK YORUMLAR